Kicsit a női krikettről

Bevallom őszintén, hogy a női krikettet annyira nem követem. Hogy miért? Mert nem érdekel vagy érdekelt eléggé. Viszont 2017-ben június 26. és július 23-a között rendezik a nőknél a krikett világbajnokságot Angliában. Azért erre az ember felkapja a fejét, és elkezd utánaolvasni, mi is történt eddig a női krikett világbajnokságok történetében.

Az első nemzetközi női krikettmérkőzést 1934-ben játszották, mikor is Anglia női csapata Ausztráliában és Új-Zélandon kirándult. Aztán a világbajnokság gondolata 1971-ben született meg, ekkor került elő, hogy a nőknek is legyen ODI világbajnokság.

1973-ban volt az első női ODI világbajnokság Angliában. Akkor még Jamaica és a Nemzetközi XI mellett ott volt Anglia, Ausztrália, Új-Zéland, Trinidad és Tobago valamint a Young England nevezetű csapat. Igazán ez a torna csak egy próba volt, hiszen nem volt elődöntő, se döntő, mindössze a helyezések alapján hirdettek győztest. A tornát a házigazda Anglia nyerte.

womens-world-cup-1973

A győztes Angol válogatott

14115

Anna hercegnő adja át a győztes kapitánynak a trófeát


Aztán 5 év múlva, 1978-ban ismét megrendezésre került az esemény. Eredetileg Dél-Afrika adott volna otthont a tornának, de az apartheid miatt nem engedték megrendezni a tornát a déli féltekén. India is pályázott, végül megkapta a rendezés jogát. Mindössze 4 csapat versenyzett, 2 hétig tartott a torna és Ausztrália csapata diadalmaskodott.


1982 a következő fontos dátum. Ebben az évben Új-Zélandon rendezték meg a tornát. Érdekesség, hogy nem 50 hanem 60 overes mérkőzéseket játszottak a csapatok. Ausztrália, Új-Zéland, Anglia, India és a Nemzetközi XI vett rész az eseményen. Ez már rendes, egy hónapos, 12 meccses torna volt. Végül Ausztrália nyert 11-1-es összesítéssel.


1988-ban Ausztrália látta vendégül Új-Zéland, Anglia, Írország és Hollandia csapatát. 8 mérkőzést játszottak, Ausztrália és Anglia jutottak a döntőbe. Ausztrália nyert, ezzel 3. alkalommal lett világbajnok.

Ausztrália győztes csapata
Ausztrália győztes csapata

Érdekesség, hogy Hollandia az első meccsen mindössze 29 futást szerzett Ausztrália ellen mire kiesett mindenki.

További érdekesség, hogy a döntőt a már bemutatott Melbourne Cricket Ground-on rendezték, akkor 90 ezer fért el benne, ám a döntőkor mindössze 3000 ember “lézengett” a stadionban.


1993-ban ismét Angliába látogatott a női krikettmezőny. West-Indies, Új-Zéland, Dánia, Írország, Hollandia, India mellett Ausztrália is részt vett a tornán. Új-Zéland és Anglia jutott döntőbe, végül a hazaiak 65 futással nyerték a döntőt.

223603A győztes Angol válogatott


1997-ben Indiában rendezték az immár 2 csoportos világbajnokságot. Ausztrália, Anglia, Dél-Afrika, Írország, Dánia és Pakisztán az egyik, míg Új-Zéland, India, Hollandia, Sri-Lanka és West-Indies a másik csoportba került. A döntőbe végül Új-Zéland és Ausztrália került és Ausztrália megszerezte 4. győzelmét.

209435
Belinda Clark, Karen Rolton és az Ausztrál csapat tiszteletköre – látható, hogy itt nem 3000 ember nézte a döntőt…


2000, Új-Zéland. Ismét egy csoport, Anglia, Dél-Afrika, India, Ausztrália, Sri-Lanka, Írország és Hollandia küzdöttek a végső győzelemért. Végül a döntőben Új-Zéland megverte Ausztráliát, ezzel megnyerve 1. világbajnoki címüket.

NZ v Australia Final.jpg
A boldog hazaiak


 Folyt. köv.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s