Melbourne Cricket Ground, a világ legnagyobb krikettstadionja

A krikettmérkőzéseket ovális pályán vagy stadionokban rendezik, mármint a hivatalos mérkőzéseket. De mégis mekkorák, hány ember fér el bennük, ha ilyen sokan nézik a tv-ben? A válasz, hogy vannak rendkívül nagy stadionok, közepesek, és kicsik, és a legnagyobbak Indiában és Ausztráliában vannak.

A világ egyik legnagyobb stadionjában rendszeresen rendeznek krikettmérkőzéseket, ez a stadion az Ausztrál krikettválogatott hazája,és a világ egyik legnagyobb stadionja is egyben, és a világ legnagyobb krikettstadionja, ez a Melbourne Cricket Ground (MCG).

mcg3
(The Ashes az MCG-ben)

1853-ban építették, mai befogadóképessége 100 024 fö (százezer-huszonnégy!), összehasonlításképp a Barcelona otthonául szolgáló Nou Camp “mindössze” 99 354 fő befogadására alkalmas.
Rekord nézőszáma 121 696 fő volt az 1970-es AFL (ausztrál foci) döntőben. Használják focira, úniós rögbire, ligarögbire és ausztrál focira.
Fő feladata volt az 1956-os melbourne-i olimpián is, ez volt a megnyitóünnepség helyszíne és itt rendezték az atlétika versenyszámokat. Akkoriban sem volt sokkal kisebb, 104 000 ember fért el benne. Az olimpia 15 napja alatt összesen 1 millió 153 ezer ember lépett be a stadionba, ami mai napig világrekord!
1
(1956-os olimpia Melbourne-ben)

A stadion érdekessége, hogy a pályán található óriáskivetítő olyan nagy (25,24 m széles – 13,17 m magas), hogy moziesteket szoktak tartani a pályán.
cinema-2

További érdekesség, hogy itt dolgozik a leggyorsabb “pitch” felszedő gép. Ugyanis a krikettpálya lényegéül szolgáló középső területet (pitch) egyben veszik ki és tárolják amíg más sportág használja a pályát.

mcg-aerial
(Az MCG madártávlatból, háttérben az Australian Open teniszpályái)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s