Krikett? Te ezt nézed, nézi azt egyáltalán valaki?

Sokszor hallom ezt a kérdést, de hiába próbálom magyarázni hogy mit miért, a magyar az ragaszkodik a kézilabdához, a nagy “focihoz”, a vízilabdához és a kosárlabdához. És erre jön még az amerikai foci imádat, meg a Super Bowl, mert azt nézni kell. Ez önmagában nem is lenne baj, de azért próbáljuk meg elhelyezni a krikettet a világ sportjaiban.

A foci a legnépszerűbb sportág a világon, ezzel nem is vitatkozom.

Számoljunk. A világon ma mintegy 7,5 milliárd ember él. Nem férhet kétség hozzá, hogy bárhol a bolygón kimondjuk Christiano Ronaldo vagy Lionel Messi nevét akkor kb. 4,5 milliárd ember tudja kik ők. De mi a helyzet a krikettel?
Tudjuk, hogy a krikett az angolszász kultúra hagyatéka, tehát azokban az országokban népszerű, ahol baloldali közlekedés van. Meg persze pár másik ország nem sok lakossal de azért számítanak. De mégis mennyi emberről beszélünk?

Összesen 1 872 650 000, igen a világ népességének majdnem a 30%-a krikettrajongó! Oké, India a maga 1,2 milliárdjával sokat számít.
Ha belegondolunk, hogy a kínaiak az amerikaiak és az oroszok nincsenek benne, és még így is minden 3. ember a világon néz krikettet, eléggé meglepődünk. Pedig így van.

Olvastam, hogy az idei Super Bowl-t 120 millióan nézték az USA-ban. Vicces, hiszen a tavalyi IPL (Indiai Premier League) döntőjét csak indiában 600 millióan látták, a világon összesen pedig majdnem 1 milliárdan! Ez a szám már közel van egy focivb vagy egy BL döntő számaihoz.

Gondoljunk bele, mekkora piac ez, mind marketing, mind reklámok miatt. Elképesztő számok.

És akkor picit arról, mennyit is keresnek a krikettsztárok? Nem aprópénzért dolgoznak ők sem. Virat Kohli az indiai csapat kapitánya tavaly majdnem 30 millió dollárt keresett. Azért ez már Wayne Rooney és Neymar szintje…

Tehát amikor legközelebb lenézzük a krikettet, gondoljunk bele, hogy a világ második legnépszerűbb sportjára gondolunk.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s